top of page

AFVALLEN MET EMS TRAINING

"Samengevat is de toename van de spiermassa met gelijktijdige vermindering van de lichaamsvetmassa een centraal kenmerk van EMS"

Prof. Dr. Wolfgang Kemmler, Universiteit van Erlangen-Nürnberg

Afvallen met EMS Training - hoe werkt het?

Omdat EMS Training niet alleen individuele spiergroepen traint, maar meerdere spiergroepen tegelijk, worden de spieren zwaarder belast dan bij conventionele trainingsmethoden. Aan de andere kant worden gewrichten, pezen en banden nauwelijks belast, omdat er geen gewichten worden gebruikt bij elektrospierstimulatie. Dit is een groot voordeel, vooral in het geval van overgewicht: door het hoge gewicht staan de gewrichten vaak onder bijzondere druk, wat pijn kan veroorzaken. Deze pijnklachten kunnen worden verlicht door middel van gezamenlijke training in de NEXXT GYM studios. Door de hoge belasting van de spieren tijdens de training komt de stofwisseling op gang en wordt de vetverbranding gestimuleerd. Zelfs na de EMS Training kan de vetverbranding door het na-verbrandingseffect op volle snelheid doorgaan.

 

Hoeveel calorieën worden er verbrand tijdens de EMS Training?

 

Afhankelijk van gewicht, leeftijd, geslacht en trainingsintensiteit varieert het calorieverbruik tijdens de EMS Training. Wetenschappelijke studies tonen echter aan dat EMS Training aanzienlijk meer calorieën kan verbranden in een korte periode dan conventionele kracht- of duurtraining: 20 minuten EMS Training is genoeg om tot 550 kcal te verbranden - het equivalent van een hele hoofdmaaltijd.

Gewichtstoename door EMS Training - hoe is dat mogelijk?

Voor veel mensen is het deprimerend als na een paar trainingen het gewicht toeneemt in plaats van afneemt. Dit komt omdat training met whole-body EMS bijna alle grote spiergroepen tegelijk aanpakt. Gewicht verliezen op de lange termijn werkt alleen door het opbouwen van spieren. Omdat de spiermassa echter zwaarder is dan het lichaamsvet, kan het aantal op de weegschaal voorlopig gelijk blijven of zelfs toenemen, hoewel er een positieve figuurvorming zichtbaar is. Maar veel belangrijker dan het gewicht is de vermindering van het lichaamsvet, vooral op de maag. Dit komt omdat mensen bij wie het vet zich voornamelijk op de maag ophoopt een hoger risico hebben op diabetes of hart- en vaatziekten. Bij toenemende spiermassa is de basale stofwisseling van het lichaam hoger, wat op de lange termijn en in combinatie met een evenwichtige voeding een gezond gewichtsverlies mogelijk maakt.

Helpt EMS-training ook bij ernstig overgewicht?

Er wordt vaak op gewezen dat EMS-training niet van toepassing is bij ernstig overgewicht, omdat de stimulatie niet kan doordringen in het vetweefsel van de spieren. Dit is echter een misvatting en wetenschappelijk ontkracht: EMS training kan met name succesvol zijn bij hoge obesitas. Recente studies bewijzen dat EMS training voor obesitas niet alleen het gewicht verbetert, maar ook de bloed- en ontstekingswaarden. Hoewel het hogere onderhuidse vet de impuls verzwakt en de spieren minder intensief worden gestimuleerd, zijn de onderliggende spieren vaak ernstig verzwakt, zodat zelfs lage intensiteiten voldoende zijn om de spieren maximaal te stimuleren.

Vraag aan Prof. Dr. Kemmler:

Is het mogelijk om gewicht te verliezen door middel van EMS-trainingen?

"Ja, zeker - slechts matig, maar des te duurzamer. Helaas leveren de weegschalen thuis weinig bewijs hiervan, omdat de vermindering van het lichaamsvet bijna wordt gecompenseerd door de toename van de spiermassa. Dit effect is vergelijkbaar met intensieve krachttraining, terwijl voor een geïsoleerde duurtraining of een energie beperkend dieet een vermindering van de spiermassa en vetmassa in de verhouding 1-4 respectievelijk 1-3 wordt gerapporteerd. In dit verband vind ik het zeer belangrijk dat er bij gewichtsbeheersing via energiebeperking of duursporten rekening wordt gehouden met een spierbesparende component. Hier is EMS zeker een tijdsbesparende optie, die idealiter gecombineerd moet worden met een compenserende eiwitsuppletie. Als men de omvang van de vermindering van het lichaamsvet via een regelmatige EMS-toepassing aanpakt, tonen veerkrachtige meetmethoden een door EMS veroorzaakte afname van de lichaamsvetmassa in het bereik van 1-1,5 kg na 10-12 weken. Van belang is dat dit effect met name prominent aanwezig is voor het buikvet. Magnetische resonantie toont een bovengemiddelde vermindering van cardio-metabolisch zeer relevant intra-abdominaal lichaamsvet. Samengevat is de toename van de spiermassa met gelijktijdige vermindering van de lichaamsvetmassa dus een centraal kenmerk van EMS. Als we kijken naar de routes waarlangs EMS het energiemetabolisme beïnvloedt, betekent het lage noodzakelijke trainingsvolume van EMS dat de acute belasting van EMS minder belangrijk is dan de toename van de basale metabole snelheid door het verhogen (en mogelijk metabolisch activerende) spiermassa en een relatief hoge "afterburn" van de training."

bottom of page