top of page

EMS VOOR BEKKENBODEM TRAINING

"Bij EMS training met elektrische impulsen wordt de bekkenbodem indirect versterkt door het stimuleren van de omliggende adductoren en zenuwen."

Prof. Dr. Wolfgang Kemmler, Universiteit van Erlangen-Nürnberg

Kleine spier, groot effect: De bekkenbodem is niet zichtbaar of voelbaar - en toch hebben alleen al in Nederland over een miljoen mensen er problemen mee. Spannen, ontspannen en tegenhouden zijn de belangrijkste taken van de bekkenbodem. Als het verzwakt of beschadigd is, kan dit ernstige gevolgen hebben, zoals urine-incontinentie. EMS training is ideaal voor het versterken van de bekkenbodem en het voorkomen van incontinentie: Elektromusculaire stimulatie kan specifiek worden gericht op de spieren rond de bekkenbodem, waardoor deze worden versterkt en de bloedcirculatie wordt verbeterd.

 

Of het nu gaat om zwangerschap, operatie of letsel: de oorzaken van urine-incontinentie zijn talrijk en gevarieerd - en voor de getroffenen zijn ze meestal een taboe. Een zwakke bekkenbodem verergert het probleem: zijn spieren en banden vormen immers de ondergrens van het bekken tussen het schaambeen, het stuitbeen en beschermen zo de blaas. EMS training kan helpen om de spieren rond de bekkenbodem te trainen en incontinentie te voorkomen of te corrigeren - slechts 20 minuten training per week is hiervoor voldoende.

Studies tonen aan: EMS Training kan helpen bij incontinentie

Huidige studies tonen aan dat EMS trainingen voor het hele lichaam zeer goede effecten hebben bij 75 procent van de mensen die last hebben van incontinentie. "Tijdens de EMS training met elektrische impulsen wordt de bekkenbodem indirect versterkt door het stimuleren van de omliggende adductoren en zenuwen", legt professor Dr. Wolfgang Kemmler van de Universiteit van Erlangen-Nürnberg uit. Voor snelle resultaten moet de intensiteit van de EMS training hoog genoeg zijn, vooral in de been- en bilspieren en op de buik en onderrug. Gereguleerde ademhaling kan dit ondersteunen, net als het gericht aanspannen van de buikspieren.

Ideaal na de zwangerschap: versterking van de bekkenbodem met EMS Training

Vooral na de bevalling is EMS training een aantrekkelijk alternatief voor conventionele regressiegymnastiek: onder begeleiding van speciaal opgeleide lichaamstrainers kan de vaak verzwakte bekkenbodem snel en efficiënt worden versterkt en incontinentie worden voorkomen. EMS Training is een effectieve en tegelijkertijd bijzonder zachte methode om de bekkenbodem te trainen. Dit maakt het ideaal voor herstel na de zwangerschap.

Niet alleen voor vrouwen: mannen moeten ook de bekkenbodem trainen

 

Maar niet alleen vrouwen hebben problemen met deze kleine, onopvallende spier: Ook hebben mannen vaak te kampen met een verzwakte bekkenbodem, vooral bij toenemende leeftijd: incontinentie, impotentie en pijn zijn de gevolgen. Daarom moeten mannen tijdens de EMS training ook aandacht besteden aan een doelgerichte aanpak van de bekkenbodem. Omdat er bij de EMS training geen extra gewichten worden gebruikt, is de methode bijzonder gemakkelijk voor de gewrichten - en dus ook uitstekend geschikt voor oudere mensen.

bottom of page