top of page

EMS VOOR RUGPIJN EN ANDERE ZIEKTEN

PD Dr. Bernd Wegener, senior arts van de LMU kliniek en de polikliniek voor orthopedie, fysische geneeskunde en revalidatie en zijn team hebben het effect van EMS bij patiënten met chronische rugpijn onderzocht.

 

"We vergeleken 85 rugpijnpatiënten met EMS-behandelingen met een veelgebruikte multimodale therapie (beschouwd als de gouden standaard), waarbij de studie zich richtte op het aspect van de pijn. Onze kernverklaring: We hebben een aanzienlijke pijnverlichting kunnen bereiken bij de patiënten die we hebben behandeld.

 

De EMS-therapie duurde zes maanden met het verzamelen van gegevens voor het begin van de therapie en drie keer tijdens de cursus. We volgden het multimodale programma gedurende vier weken. Over het geheel genomen zagen we verbazingwekkend positieve effecten met de EMS therapie, een significante verbetering van de kwaliteit van leven en een significante vermindering van depressie klachten.

 

Om de medische EMS-trainingen in een therapeutische omgeving beter te begrijpen stelde newSYSTEMS Dr. Wegener de volgende vragen:

 

​

Wat ziet u als de grootste voordelen van EMS training met betrekking tot de nr. 1 veel voorkomende klacht - rugpijn?

​

PD Dr. Bernd Wegener: Met EMS Training is er de mogelijkheid om mensen in sportieve beweging te krijgen die anders vijandig staan tegenover fysieke activiteiten of die om gezondheidsredenen niet zonder meer kunnen sporten.

 

Voor chronische rugpijn gelden andere regels dan voor acute pijn. Hoewel acute rugpijn goed kan worden beïnvloed door behandeling met pijnstillers, spierverslappende medicatie, passieve actieve maatregelen van fysiotherapie en soms zelfs met rust, werken al deze maatregelen niet op dezelfde manier voor chronische rugpijn. Chronische rugpijn wordt niet noodzakelijkerwijs veroorzaakt door structurele veranderingen zoals hernia's. Ze leiden ook tot een psychosociale component, die niet kan worden beïnvloed door de bovengenoemde maatregelen. Hiermee wordt rekening gehouden in de Nationale Richtlijnen voor Rugpijnbestrijding. Daar wordt chronische rugpijn-patiënten aanbevolen om actief te bewegen. Dit bewegingsadvies dient door de behandelend arts en de behandelende fysiotherapeut op een bemoedigende en motiverende manier te worden ondersteund.

 

De praktijk toont echter aan dat dit "gemakkelijker gezegd dan gedaan" is. Veel getroffen mensen voelen in eerste instantie de rugpijn die hen tijdens het sporten plaagt. Dit leidt tot een volledig contraproductief vermijdingsgedrag. Vaak worden ze ook getroffen door andere orthopedische aandoeningen, zoals versleten gewrichten. Niet zelden spelen ook aandoeningen van het hart- en vaatstelsel, longziekten of stofwisselingsstoornissen een belangrijke rol. Het zijn juist deze mensen die heel goed geholpen kunnen worden met EMS. Je kunt de spieren trainen zonder complexe bewegingen die vaak klachten veroorzaken. In de tussentijd zijn er enkele wetenschappelijke medische studies die aangeven dat EMS met succes chronische rugpijn kan verlichten. In ons eigen onderzoek hebben we ook kunnen laten zien dat rugpijn succesvol kan worden bestreden met een EMS-behandeling voor het hele lichaam.

 

​

Voor welke andere ziekten vindt u de EMS nuttig als training voor de begeleiding van de therapie?

 

PD Dr. Bernd Wegener: Eerst en vooral is EMS een zeer effectieve krachttraining. In principe profiteert bijna iedereen ervan. Naast het positieve effect op de chronische rugpijn zijn er tal van andere ziektebeelden die baat kunnen hebben bij krachttraining. Vooral mensen met overgewicht of gewrichtsproblemen zullen er veel baat bij hebben. Ik zie ook een groot potentieel in oudere mensen. Een van de belangrijkste problemen bij ouderdom is het verlies van spier- en botmassa (sarcopenie, osteoporose). Beide zijn onderling afhankelijk. Vooral ouderen hebben vaak problemen met klassieke sporten of ze hebben remmingen om naar een klassieke sportschool te gaan. Deze fysieke achteruitgang, die vaak wordt verergerd door bijkomende ziekten, kan met succes worden tegengegaan met EMS.

 

Lichaamsbeweging is ook belangrijk bij stofwisselingsziekten zoals diabetes. Veel diabetici zouden veel baat hebben bij meer beweging. Maar om vele redenen doen ze dat niet. Met EMS is een zeer effectieve krachttraining beschikbaar, die slechts een kleine hoeveelheid tijd vergt.

 

Een heel andere groep die kan profiteren van deze training zijn mensen met gewrichtsproblemen als gevolg van andere ziekten. Bij patiënten met hemofilie bijvoorbeeld leidt een frequente bloeding in de gewrichten tot vernietiging van het kraakbeen. Deze mensen kunnen niet zomaar een uurtje gaan joggen. Ook zijn ze vaak niet in staat om klassieke apparatuur te trainen vanwege de beperkte beweeglijkheid van hun gewrichten. Met EMS daarentegen is het zeer succesvol in het trainen van de spieren zonder de gewrichten zwaar te belasten.

 

Er zijn ook aanwijzingen dat patiënten met hartfalen kunnen profiteren van EMS-trainingen voor het hele lichaam. Door de EMS-trainingen voor het hele lichaam bereiken ze een trainingseffect dat ze anders niet zouden bereiken door een normale training vanwege de beperking van de hartprestaties.

 

Men zou nu kunnen doorgaan met de reeks ziekten waarvoor een positief effect kan worden verwacht van de EMS Training. Bij al deze ziekten moet er echter uitdrukkelijk op worden gewezen dat een nauwe coördinatie met de behandelende arts en deskundige begeleiding tijdens de training noodzakelijk zijn om nadelige gevolgen te voorkomen.

 

(…)

 

Naar mijn mening zou het verkeerd zijn om te wachten tot de ziektekostenverzekeraars de kosten dekken, wat natuurlijk heel mooi zou zijn. Men moet EMS training begrijpen als persoonlijke gezondheidspreventie. Vooral bij de behandeling van chronische rugklachten en bij het voorkomen van spier- en botatrofie kan duurzaam succes worden verwacht.

 

​

PD DR. BERND WEGENER

Senior arts in de LMU kliniek en de polikliniek voor orthopedie, fysische geneeskunde en revalidatie

bottom of page