top of page

VASTEN

Een pakket kost 149,- euro en de 99,- euro voor het coachen worden vergoed. Je hebt per kalenderjaar recht op min. 3 uur vergoeding voor dieetadvisering vanuit de basisverzekering. 

 

Wat betekent vasten?
Gedurende een bepaalde periode onthouden mensen zich vrijwillig van voedsel. In sommige religieuze tradities omvat het vasten ook onthouding van water. Vanuit medisch oogpunt is dit echter niet aan te bevelen.

 

Welke soorten interval-vasten zijn er?
Met de 16:8 methode (acht uur durende voeding) wordt het voedsel beperkt tot een periode van acht uur per dag. Zo wordt er bijvoorbeeld tussen 10 en 18 uur of tussen 13 en 21 uur gegeten. Dit wordt gevolgd door 16 uur vasten. De eerste maaltijd kan ook verder worden uitgesteld, en je kunt vasten voor 18 of 19 uur. Sommige mensen beperken zich tot een enkele maaltijd per dag, zoals een uitgebreid diner. De best bestudeerde vorm van vasten is het afwisselend vasten: de ene dag afwisselend niets of bijna niets eten (maximaal 500 calorieën) en de volgende dag als normaal. Dit is gemakkelijker bij te houden dan een permanent dieet en leidt nog steeds tot gewichtsverlies. Met het 5:2 dieet ben je beperkt tot twee van zulke vastendagen per week - het is aan jou welke dat zijn.

Waarom is het niet genoeg om alleen maar minder te eten?
Het effect op de stofwisseling is anders. Het lichaam past zich aan de verminderde energie-inname, het vermindert het energieverbruik. Je krijgt het eerder koud, kunt je niet concentreren, en je lichaam breekt de spieren af. Erger nog: zelfs als je al lang geleden bent gestopt met je dieet, blijft je basale stofwisselingssnelheid laag. Daardoor kom je weer snel aan. Vasten is anders: als het lichaam op de lange termijn niet te weinig voedsel krijgt, maar tijdelijk helemaal geen voedsel, gaat het over op vetverbranding.

Hoe zit het met het jojo-effect?
Als je een gezond dieet eet, breekt het lichaam op de lange termijn vet af, omdat het zich niet aanpast aan de verminderde energietoevoer zoals bij een dieet het geval zou zijn.

Wie kan er snel zijn? En wie mag dat niet?

Het lichaam is voorbereid op tijden zonder voedsel, dus in principe kan iedereen snel zijn. Uitzonderingen zijn zwangere vrouwen, zogende moeders, kinderen en tieners. Voor hen is het risico op voedingstekorten te groot. Ook als je ondergewicht hebt, is het niet aan te raden. Diabetici die medicijnen gebruiken, moeten een arts raadplegen om hun bloedsuikerspiegel te controleren, die door vasten wordt verlaagd - wat goed is. In combinatie met bloedsuikerverlagende medicatie kan het echter leiden tot levensbedreigende hypoglykemie.

Wat moet ik meenemen tijdens het vasten?
Water en allerlei soorten thee: zwarte, kruidenthee of kruidenthee. Er is ook niets mis met koffie, zolang je het maar zonder suiker drinkt. Vermijd kunstmatige zoetstoffen: ze zijn calorievrij, maar studies suggereren dat ze de neiging hebben om het gewichtsverlies te belemmeren.

Kan ik melk in mijn koffie doen?
Melk bevat lactose - en zoals alle suikers stopt het de vetverbranding. Maar dat is een kwestie van het afwegen van de voors en tegens: Als de koffie je gelukkig maakt en je houdt niet van zwart, voeg dan een scheutje melk of room toe. Een beperkte inname staat succes niet in de weg.

Mag ik alcohol drinken?
Je kunt normaal eten en alcohol drinken tijdens de periodes waarin je niet vast - bij voorkeur met mate natuurlijk. Droge wijn is beter om af te vallen dan bier, dat veel koolhydraten in de vorm van moutsuiker bevat. 

Maakt het uit wat ik buiten de vastentijd eet?
Vasten heeft voordelen voor de gezondheid, ook al eet je anders zoals gewoonlijk: De lever breekt vet af, de insulinespiegel daalt, het lichaam raakt gewend aan het verbranden van vet. Je kunt het effect echter aanzienlijk vergroten als je je tijdens de maaltijd houdt aan voedzame voedingsmiddelen met weinig suiker en verwerkte koolhydraten. Periodiek vasten is een methode die snel in je leven past. Als je wordt uitgenodigd voor een maaltijd, mag je er ook van genieten. Daarna kun je de gebruikelijke eetpauzes weer nemen.

Vasten maakt me duizelig en geeft me hoofdpijn.
Misschien drink je niet genoeg of mis je zout. Een snufje zout in een glas water kan helpen. Voor langere vastenperiodes raden wij een bouillon aan die gekookt is uit botten en groenten. Het verlicht hongeraanvallen, voorziet in zout, een beetje proteïne en micronutriënten en voorkomt uitdroging. Kant-en-klare bouillon bevat vaak kunstmatige smaakversterkers en is daarom ongeschikt.

Als ik 's morgens niet eet, kan ik niet werken. Ik heb ontbijt nodig!
Het lichaam moet eerst wennen aan fases zonder voedsel. Begin met twaalf uur en verleng de periode. Het wordt makkelijker met de tijd. Je kunt de dag het beste beginnen met een glas water. Je kunt citroen- of sinaasappelschijfjes of muntblaadjes toevoegen voor de smaak. Een scheutje appelciderazijn in het water zou de verhoogde bloedsuikerspiegel verlagen.

Nieuwe studieresultaten:
Eten voor zes uur, niet eten voor 18 uur: Het idee van het zogenaamde periodieke vasten, ook wel interval-vasten genoemd, is niet nieuw. De bevindingen van onderzoekers uit Birmingham, Alabama, zijn positief. Zij publiceerden de resultaten van een tien weken durende studie in 2018 met mannen met overgewicht in het vakblad "Cell". Ze vonden bewijs dat de lange pauze tussen de laatste en de eerste maaltijd niet alleen een positief effect heeft op het gewicht, maar ook op de gezondheid van de vastende persoon. Volgens dit alles kunnen vooral mensen die een verhoogd risico op diabetes hebben, met het interval-vasten veel succes boeken. Maar de resultaten stimuleren ook iedereen die wil afvallen, het risico op hartziekten wil verlagen of zich gewoon fitter wil voelen. De helft van de vrijwilligers vastte binnen de eerste vijf weken. Ze hadden elke dag zes uur voor 15 uur de tijd om in totaal drie maaltijden voor zichzelf te nemen. De andere helft, de controlegroep, had daar twaalf uur per dag voor. Na vijf weken was er een studiepauze van zeven weken om het lichaam weer op het normale niveau te brengen. Toen veranderden de groepen. De calorie-inname werd in geen van beide groepen gewijzigd ten opzichte van hun respectieve dagelijkse routines, zodat er geen bewuste inspanning was om gewicht te verliezen.
Het resultaat: de mannen die aan het vasten waren, hadden een lagere bloeddruk, een stabielere bloedsuikerspiegel en ook minder eetlust. Dit laatste is zeker nauw verbonden met de bloedsuikerspiegel: wie een stabiele bloedsuikerspiegel heeft, is minder vatbaar voor aanvallen van een verraderlijke eetlust. Met deze studie hebben de onderzoekers van Birmingham voor het eerst aangetoond dat de positieve effecten van interval-vasten op de gezondheid niet alleen te danken zijn aan gewichtsvermindering, maar ook aan het verminderen van de eetlust zelf.

bottom of page