top of page

Resultaten meten

InBody270_Angled_Aerial_Clear.png
InBody-Logo-no-slogan.png
app-store-logo.png
get-it-on-google-play-badge-2.png

Met 1x per week 20 minuten bij NEXXT GYM zul je in de eerste drie maanden al aanzienlijke resultaten voelen en zien. Versterking van het spierstelsel leidt tot meer kracht, vitaliteit en mobiliteit, een strakker lichaam, minder rugpijn en door meer spieren verbrand je ook meer calorieën en verlies je gewicht.

Als je overweegt gewicht te verliezen of gewoon eens wilt zien hoe gezond je bent, dan doe je vermoedelijk één van deze twee dingen: je stapt op een weegschaal of je berekent je BMI. Maar eigenlijk zeggen deze twee methoden helemaal niets over je gezondheid – je gewicht en BMI vergelijken alleen hoe zwaar je bent ten opzichte van een standaard die niet overeenkomt met je individuele doelstellingen.

Als je gezonder wilt worden, ga je waarschijnlijk vet verliezen en spiermassa winnen. Maar BMI en gewicht maken geen onderscheid tussen spier- en vetmassa. Dus hoe moet je dit dan doen? Met behulp van een analyse van je lichaamssamenstelling.

Een analyse van je lichaamssamenstelling is een methode die beschrijft waar je lichaam uit bestaat, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen vet, eiwitten, mineralen en lichaamsvocht om je een beter beeld van je gezondheid te geven.

inbody-h20n-phone-app.jpg

Met de InBody App kun je alle resultaten en ook de ontwikkeling op je telefoon zien - en je kunt zelfs je klassering in verschillende leeftijdsgroepen zien.

Wat is lichaamssamenstelling?

Lichaamssamenstelling wordt gebruikt om het percentage van vet, beenderen, vocht en spieren in het menselijk lichaam te beschrijven. Twee mensen van hetzelfde geslacht en met hetzelfde lichaamsgewicht zien er totaal anders uit omdat ze elk een ander lichaam hebben.

Waarom moet je een onderscheid maken tussen spiermassa en vetmassa?

Gezondheidsdeskundigen zijn het erover eens dat te veel vet een enorm gezondheidsrisico inhoudt. Problemen als hypertensie, verhoogd vetgehalte in het bloed (vetten en cholesterol), diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, ademhalingsmoeilijkheden, ziekte van de galblaas en heel wat andere gezondheidsproblemen zijn gerelateerd aan obesitas. 

Iedereen gaat ervan uit dat het gezond is om zo weinig mogelijk vet te hebben. Maar mager zijn betekent niet automatisch dat u minder gezondheidsrisico heeft. Mager zijn verwijst naar een gewicht lager dan de aanbevolen waarden in de leeftijd-lengte-gewicht tabellen. Vetvrije massa verwijst echter naar spieren, beenderen en de vetsamenstelling van iemands lichaamsgewicht. Vetvrij zijn betekent eerder een grotere spiermassa ontwikkelen dan mager zijn.

BMI is een verouderde methode

Body Mass Index (BMI) is een vaak gebruikte methode om de gezondheid van een persoon te evalueren door het gewicht dat hij/zij meedraagt te vergelijken met zijn/haar lengte. In de meest elementaire betekenis kan BMI nuttig zijn voor het identificeren van een verhoogd gezondheidsrisico als gevolg van overtollige vetopstapeling.

Ondanks het wijdverspreide gebruik van BMI in klinische praktijken, heeft BMI heel wat beperkingen en is een slecht instrument voor het opvolgen van gewichtsveranderingen omdat er geen manier is om te bepalen of de gewichtsveranderingen zich voordoen in vet- of spiermassa. Dat komt omdat BMI wordt berekend door gewoon het gewicht van de persoon in kilogram te delen door zijn/haar lengte: BMI = kg/m2 

Het voorspellen van gezondheid of sterfte door gebruik te maken van één enkel cijfer zoals BMI stelt het gezondheidsrisico veel te eenvoudig voor en houdt geen rekening met belangrijke factoren die bijdragen tot een positieve gezondheid.

Nieuwere technologieën kunnen het lichaamsgewicht onderverdelen in specifieke componenten die afzonderlijk onderzocht kunnen worden.

Focus in de plaats daarvan op percentage lichaamsvet

Wanneer je afstapt van BMI, moet je focussen op het percentage lichaamsvet ten opzichte van je gewicht. We noemen dit PBF (percent body fat).

Het normale bereik van lichaamsvet dat InBody voorziet is ingesteld op 10-20% voor mannen (15% als ideaal) en 18-28% voor vrouwen (23% als ideaal).

Inbody%20QApp%202_edited.jpg

Hoe werkt InBody?

InBody-toestellen maken gebruik van een methode die Bio-elektrische Impedantie Analyse (BIA) wordt genoemd om de lichaamssamenstelling te meten. Hierbij wordt je gewicht in verschillende componenten verdeeld zoals vetvrije massa, en vetmassa om gezondheid en voeding te evalueren.

Er worden geen empirische inschattingen gebruikt om je lichaamssamenstelling te berekenen. InBody meet je impedantie onafhankelijk, zodat je resultaten niet worden beïnvloed door je leeftijd, etniciteit of geslacht.

InBody maakt gebruik van verschillende hoge en lage frequenties om intracellulair en extracellulair vocht te meten voor de meest precieze analyse van het totale lichaamsvocht. Het gebruik van meerdere frequenties zorgt ervoor dat InBody-toestellen voldoende nauwkeurig zijn om te gebruiken in de medische sector.

app-store-logo.png
get-it-on-google-play-badge-2.png
bottom of page