top of page

ELECTRO MUSCLE STIMULATION

In het dagelijks leven stimuleert je lichaam op natuurlijke wijze de spieren door het sturen van bio-elektrische pulsen door het ruggenmerg en het zenuwstelsel. Spieren hebben deze stimulatie nodig om te kunnen bewegen. EMS is in feite niets meer dan een versterking van de lichaamseigen elektrische pulsen. Met zachte elektrische stimulatie trekken de eigen spieren meer samen. De EMS-training belast de gewrichten en het spier- en skeletstelsel dus niet extra.

De elektrische stimulans zorgt ervoor dat de spieren meer samentrekken en harder werken. Diepe spieren worden veel effectiever gestimuleerd dan bij conventionele oefeningen alleen, waardoor elke beweging sterker wordt en er sneller zichtbare verbeteringen zijn.

Oorspronkelijk werd EMS toegepast in de topsport en bij fysiotherapie. Inmiddels is de technologie gelukkig ook voor een breder publiek toegankelijk. 

Wetenschappelijk bewezen resultaat
Het is wetenschappelijk bewezen dat EMS-training betere resultaten oplevert dan conventionele trainingen en meerdere positieve effecten en voordelen heeft. "Samengevat is de toename van de spiermassa met gelijktijdige vermindering van de lichaamsvetmassa een centraal kenmerk van EMS."
Prof. Dr. Wolfgang Kemmler, Universiteit van Erlangen-Nürnberg

Alle spieren activeren

Hoewel EMS-trainingen kunnen voldoen aan specifieke trainingsbehoeften, is een belangrijk verschil met andere vormen van training dat alle spiergroepen tegelijkertijd kunnen worden geactiveerd. Dit maakt het veel efficiënter dan conventionele krachttrainingen of gymnastieksessies, die meestal maar een paar spiergroepen tegelijk activeren.

Dieper effect

EMS-training heeft ook een snel en diepgaand aanspannend effect op alle kernspiergroepen. Dat betekent dat je dezelfde versterking van laaggelegen spiervezels kunt bereiken die we normaal gesproken zouden associëren met Yoga of Pilates oefeningen waarbij spieren langdurig moeten worden aangespannen (bijv. planken).
 

Het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen

Wanneer je in de sportschool traint (of andere soortgelijke oefeningen doet), zul je slechts tussen 40 - 70% van je krachtpotentieel gebruiken. EMS verbetert de manier waarop je spieren samenwerken en verhoogt de intensiteit van de spiersamentrekkingen, waardoor het lichaam tot 90% van zijn potentieel kan gebruiken - je bereikt dus meer, in een kortere tijd.

Het opbouwen van spieren (hypertrofie) en spierspanning

De extra stimulatie die je spieren krijgen tijdens een EMS-training leidt tot een toename van de spiermassa. Na slechts een paar trainingssessies zul je meestal een toename van de omvang van borst-, arm- en beenspieren merken. 

 

Vetreductie

EMS bevordert een hoog niveau van metabolische activiteit tijdens en gedurende vele uren na een trainingssessie. Hoe hoger je stofwisseling, hoe beter je lichaam vet zal verbranden en magere spiermassa zal opbouwen. Voor vrouwen is bewezen dat EMS-trainingen de grootte van veelvoorkomende probleemgebieden, zoals rond de taille, heupen en dijen, verminderen. Tegelijkertijd zal het de borst en armen verstevigen. Voor mannen vermindert EMS-training de tailleomvang, terwijl de arm-, borst-, rug- en beenspieren worden ontwikkeld.

Verbetering van de sportprestaties

In veel takken van sport heeft kracht een grote invloed op de prestaties. EMS-training maximaliseert de capaciteit en kracht van de spieren en corrigeert houdingsproblemen die de prestaties kunnen belemmeren. Het is een effectieve en efficiënte trainingsmethode om naast conventionele sporten zoals tennis, golf, voetbal, hardlopen en zwemmen te beoefenen.

Het verbeteren van de houding en het verminderen van rugpijn

Een onbalans in de houdingsspieren in de rug, buik en bekkenbodem kan verschillende ongemakkelijke symptomen veroorzaken, waaronder rugpijn. Het langdurig zitten aan een bureau leidt bijvoorbeeld tot een verkorting van de borstspieren en een gelijktijdige verzwakking van de schouder- en rugspieren. De EMS kan deze moeilijk te bereiken spiergroepen gericht trainen, wat vaak leidt tot een merkbare vermindering van de symptomen en een verbetering van de algehele houding en flexibiliteit. 

PD Dr. Bernd Wegener, senior arts van de LMU kliniek en de polikliniek voor orthopedie, fysische geneeskunde en revalidatie en zijn team hebben het effect van EMS bij patiënten met chronische rugpijn onderzocht. 
"We vergeleken 85 rugpijnpatiënten met EMS-behandelingen met een veelgebruikte multimodale therapie (beschouwd als de gouden standaard). Onze kernverklaring: We hebben een aanzienlijke pijnverlichting kunnen bereiken bij de patiënten die we hebben behandeld. Over het geheel genomen zagen we verbazingwekkend positieve effecten.”

EMS training is ook geschikt na een zwangerschap

"Bij EMS training met elektrische impulsen wordt de bekkenbodem indirect versterkt door het stimuleren van de omliggende aductoren en zenuwen." Prof. Dr. Wolfgang Kemmler, Universiteit van Erlangen-Nürnberg

 

Vermindering van de belasting van de gewrichten en het spier- en skeletstelsel

De EMS-trainingsintensiteit is niet het gevolg van zware belasting, maar van elektrische stimulatie. Dit is veel gemakkelijker voor de gewrichten en het bewegingsapparaat. Tijdens de EMS-training wordt de trainingsintensiteit gegenereerd door elektrische stimulatie. Dit stelt de gebruiker in staat om te genieten van effectieve trainingssessies zonder extra belasting van de gewrichten, in tegenstelling tot bij het trainen met gewichten of halters.

bottom of page