top of page

VOEDING

Ben je overweldigd door alle verschillende voedingsinformatie die beschikbaar is? Het kan verwarrend zijn om alle berichten te sorteren om te bepalen wat je moet volgen. Maar het is makkelijker dan het lijkt. Als je deze basis voedingsgids gebruikt, beschik je over alle nodige hulpmiddelen om een evenwichtig en voedzaam dieet te volgen.

Kies het vaakst voor water.

Water is noodzakelijk voor alle lichaamsfuncties en het is een essentieel onderdeel van een gezonde voeding. Maak water opwindender door vers of bevroren fruit toe te voegen.

- Vrouwen hebben dagelijks 2,2 L of 9 koppen vocht nodig.

- Mannen hebben dagelijks 3 L of 12 koppen vocht nodig.

Het is gemakkelijker om je dagelijkse vochtbehoefte binnen te krijgen door een waterfles bij je te houden.

Ga altijd voor groenten en fruit.

Groenten en fruit zitten boordevol essentiële voedingsstoffen en vezels. Vezels helpen bij het afvallen en houden je spijsvertering gezond. Kies dagelijks een grote verscheidenheid aan groenten en fruit om een breed scala aan voedingsstoffen te krijgen.

Kies voor volle granen.

Hele granen zitten vol met essentiële voedingsstoffen en vezels. Kies ten minste de helft van je maaltijden voor hele graankorrels. Volle granen zijn onder andere: volkoren- of volkorenbrood, bruine rijst, volkorenpasta, haver of gerst.

Mager vlees.

Vlees is een bron van eiwitten, ijzer en vele andere voedingsstoffen. Vlees kan echter ook vetrijk zijn en andere negatieve effecten hebben. Daarom, als je vlees wilt eten, probeer dan te kiezen voor magere opties zoals kippenborst, kalkoen, vis, eieren of bonen, en linzen die ook goede bronnen van vezels zijn.

Maak slimme zuivelkeuzes.

Zuivelproducten zijn een goede bron van eiwitten, calcium en vitamine D. Zuivelproducten zijn essentieel voor sterke botten. Kies de vetarme of niet-vette opties zoals magere melk, minder dan 2% MF (Milk Fat) yoghurt, of minder dan 20% MF kaas om extra calorieën en vet te vermijden.  

Kies de gezonde vetten.

Vet voegt veel smaak toe aan voedsel, maar het voegt ook calorieën toe en kan het risico op ziekten verhogen. Geniet van 2-3 eetlepels onverzadigd vet per dag, zoals olijfolie, canolaolie en noten- of avocado-olie. Probeer verzadigde en transvetten te beperken.

NEXXT GYM-leden kunnen gratis gebruikmaken van de VYTAL-app, als je meer ondersteuning wil hebben met voedingsplannen en recepten.

 

Met onze ervaren voedingsdeskundige kunnen wij je tijdens de eerste drie maanden persoonlijk begeleiden. Vraag het aan je trainer!

Sabine-foto2_edited.png
bottom of page